Petua Cara Merawat Gusi Yang Bengkak Dengan Ubat Alam Semula Jadi.
Gusi bengkak atau di kenali sebagai dengan naman sentifiknya Gingivitis di sebabkan dan berpunca dari keradangan gusi. Gusi yang bengkak merupakan salah satu masalah umum. Punca gusi bengkak di sebabkan dari punca berus gigi atau memberus gigi yang agak keras, memakan makanan yang agak keras, panas dan meminum air sejuk, membuka benda keras dengan gigi dan juga kerap merokok. Terdapat juga di mana gusi akan berdarah dan mengalami kesakitan di samping menjadi membengkak.
Apabila gusi mula mengalami kesakitan akibat mula membentuk pembengkakan, rawatan dan mengubati penyakit tersebut biasanya terus buat pemeriksaan di klinik-klinik gigi atau di hospital untuk merawat dan mengambil ubatan yang boleh mengurangkan kesakitan dan pembengkakan gusi. Adakalanya berlaku pembengkakan gusi pada waktu malam dan ada juga kemungkinan yang takut ke klinik atau ke hospital untuk membuat pemeriksaan. Rawatan secara tradisional dengan menggunakan ubatan alam semula jadi boleh di amalkan dan di lakukan. Dengan rawatan penggunaan ubatan alam semula jadi tidaklah memerlukan kos yang tinggi dan juga tidak akan memberi risiko pada kesihatan tubuh badan. Antara bahan alam semula jadi yang sesuai untuk merawat dan mengubati gusi yang bengkak adalah seperti berikut:-
1. Garam
Garam sudah di ketahui sejak zaman-berzaman bahawa garam boleh mengubati penyakit termasuklah mengubati gusi yang bengkak. Pengunaan garam ini tidak lagi asing bila merawat atau mengubati bahagian dalam mulut sekiranya ada sakit gigi mahupun gusi bengkak. Garam sangat berkesan untuk merawat gusi gigi kerana garam mempunyai kandungan ioden dan Natrium yang tinggi. Fungsi Natrium adalah, untuk membunuh bakteria yang menyebabkan terjadinya plak atau tartar. Garam menjadi antiseptic semula jadi untuk kesihatan mulut.
Garam |
2. Lemon.
Lemon mengandungi asid yang berfungsi sebagai alkali semula jadi sehingga kadar pH di dalam mulut agar seimbang. Selain itu lemon juga merupakan antibakteria yang sangat berkesan untuk membasmi bakteria yang menyebabkan gigi menjadi berlubang. Lemon juga dapat merawat dan mengubati gigi yang berlubang.
Lemon |
3. Limau Nipis dan Limau Purut.
Limau nipis dan limau purut ini sangat sesuai dan berkesan membunuh bakteria di dalam mulut. Fungsi Limau nipis dan limau purut ini sama juga dengan lemon. Buah ini sangat terkenal untuk buat rawatan dan mengubati segala penyakit terutamanya pada bahagian dalam mulut.
Limau Nipis |
Cara menggunakan Limau nipis dan limau purut. Ambil dua buah salah satu buah tersebut dan di potong dua, kemudian perah dan ambil air limau atau jus nya, dan campur kan dengan air suam. Setelah di campur dengan sebati, air campuran dari buah tersebut di kumur-kumur kan agar bekteria dalam mulut hilang dengan sepenuhnya.
4. Buah belimbing.
Buah belimbing yang rasanya sangat masam sesuai untuk merawat dan mengubati gusi yang bengkak. Fungsi buah belimbing yang terkandung rasanya yang masam berkesan untuk membunuh bakteria dalam mulut.
Buah Belimbing |
5. Daun Jambu Batu.
Daun jambu batu ternyata berguna sebagai antibakteria untuk menjaga kesihatan mulut dan mengelakkan dari bau mulut. Selain itu daun jambu batu juga dapat mengecilkan dan meredahkan kesakitan gigi yang bengkak dan gusi yang bengkak kerana daun jambu batu mengandungi antibekteria, antiradang (anti-iflamasi), dan analgesia yang agak kuat.
Buah Dan Daun Jambu Batu |
6. Bawang Merah dan Bawang Putih.
Bawang Merah dapat merawat gusi yang bengkak. Bawang merah mengandungi antiseptik secara alam semula jadi yang sangat berkesan membunuh bakteria dan kuman dalam mulut.
Bawang Merah |
Manakala bawang putih sama juga fungsinya dengan bawang merah dan mengandungi antiseptik secara alam semula jadi.
Bawang Putih |
7. Biji Asam Jawa.
Biji asam jawa juga bermanfaat dan berkhasiat untuk merawat dan mengubati gusi bengkak. Biji asam jawa merupakan salah satu bahan alam semula jadi yang boleh di gunakan sebagai antiseptik. Fungsi biji asam jawa ini adalah untuk menyerap dan membunuh kuman dan bekteria.
Asam Jawa |
8. Cengkih.
Cengkih juga mempunyai kandungan anti inflamasi yang di kenali sebahi anti radang dan juga dapat meneutralkan (menstabilkan) keradangan bahagian gigi dan juga mengurangkan pembengkakan pada gusi.
Cengkih |
9. Cili Padi Atau Lada.
Cili padi atau lada berguna buat rawatan dan mengubati gusi yang bengkak kerana cili padi atau lada juga mengandungi sifat anti bekteria, anti radang dan analgestik. Dengan bahan ini dapat membantu mengurangkan kesakitan pembengkakan gusi.
Cili api |
10. Serai
Serai juga dapat di jadikan ubat untuk mengurangkan dan meredahkan gusi yang bengkak. Serai yang mempunyai aroma yang wangi.
Serai |
11. Halia.
Halia mempunyai kandungan sifat anti bakteria yang berfungsi mematikan bakteria dalam mulut.
Cara menggunakan halia sebagai ubat pada gusi yang bengkak.
Halia |
12. Air Kelapa.
Air kelapa sangat berguna untuk merawat sakit dan pembengkakan pada gusi dan mempunyai kandungan antiseotik semula jadi.
Kelapa Muda |
13. Buah kurma.
Buah kurma juga sangat sesuai bagi merawat pembengkakan pada gusi. Buah kurma juga mempunyai antiseptik dan anti bekteria yang semula jadi.
Buah Kurma |
Sekiranya Gusi bengakak tidak mengurang dan semakin bengkak atau sakit, dianjurkan buat pemeriksaan ke doktor pakar dan buat temu janji untuk mengetahui kondisi kesihatan gusi. Amalan penjagaan gusi dan rawatan awal lebih baik dari mencengah serangan sakit yang makin membengkak pada gusi yang akan di alami. Nasihat dan temu janji doktor perlu di ambil berat untuk mengawal dan mencegah penyakit tersebut. Amalkan sering-sering berkumur dengan penggunaan air garam atau air pencengahan kuman dalam mulut selepas makan. Kesimpulannya amalkanlah hidup yang sihat dan amalkan pemakanan yang konsesten mengikut jadual agar dapat mengekalkan kekuatan imunasi dan antibodi keseluruhan tubuh badan.
0 Comments